Bæredygtighedsstrategi for Munkebo Kro

Bæredygtighed & Mad med omtanke

Munkebo Kro ligger i naturskønne omgivelser ved fjorden og vi vil gerne være med til, at passe på naturen.

Udover vores egen indsats som er beskrevet mere uddybende i denne folder, sætter vi krav til vores leverandører og samarbejdspartnere om, at ville den grønne omstilling.

Det vil ikke kun være til gavn for os selv, og vores samarbejdspartnere, men endnu mere vigtigt for naturen og vores gæster.

Vi kan ikke redde verden alene, men vi kan gå forrest og arbejde med bæredygtighed lokalt.

Vi er ikke i mål endnu men på denne side, kan du læse om hvad vi allerede har gjort og gør, men også hvad vi fremadrettet gerne vil arbejde med.

Du kan også se hvilke af FN´s 17 verdensmål vi arbejder med og kigger ind i.

FN’S 17 VERDENSMÅL FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING

Energi – El, Vand, Varme

Vi vil løbende arbejde med at reducere vores forbrug af El, Vand og Varme, ved at bruge det med omtanke. Vi støtter op om lokale og nationale tiltag som kan gøre vores del af verden grønnere og mere bæredygtig.

  • Vi har siden 2015 løbende udskiftet over 300 glødepære/halogen til LED.
  • Vi har udskiftet vores gaskomfur til induktion, hvilket har givet et bedre arbejdsmiljø og højere energieffektivitet.

  • Alt linned, sengetøj og håndklæder er miljøvenligt vasket via De Forenede Dampvaskerier.
    DFD er blevet verdensmålscertificeret. 
    Læs mere om, hvad det betyder for dig her:
    https://textilia.dk/dfd-er-blevet-verdensmaalscertificeret/

  • Vi giver vores gæster et valg, medansvar og forståelse for det vi gør, bl.a. ved at køleskab på værelset er slukket og det er gæsten der aktivt selv tænder for det. At slukke for lys og holde vinduer lukket hvis der er varme på.

  • Siden 2020 har vi brugt Grøn Strøm (NEF – Strøm)

  • Vi har vandsparer og vandbesparende toiletter på alle badeværelser

  • Vi har fået lavet mulighed for omskiftning af brug af osmosevand til blødt vand der reducerer vandforbruget i opvasken med op til 40% pr. vask.
  • Vi vander ikke have, græsplæner m.m.

  • Vi har de sidste 2 år udskiftet 80 vinduer.

  • Alle lofter er efterisoleret med 3-400 mm papiruld

  • Vi er pr. 2024 blevet tildelt Green Key for vores arbejde med bæredygtighed
    https://www.green-key.dk/map-details/munkebo-kro?h=2466242933

Affald

Vi vil vejlede gæsterne til at sortere deres affald ved, at opstille stationer på værelsesgangene. Vi arbejder løbende med affaldssortering og intern formidling.

  • Vi affaldssortere i containere og beholdere: glas, plast, metal, returemballage, biologisk affald, fedt & olie, restaffald
  • Alt vore biologiske restaffald bliver hentet hver uge og brugt til biogas.
  • Alt fedt og olie bliver indsamlet og genbrugt.
  • Affaldssortering med guide på værelsesgangen til flasker, metal og madaffald.
  • Bedre intern mærkning der gør sortering nemmere.

Indkøb & Forbrug

Vi vil stille større krav til samarbejdspartnere og leverandører om, at de er certificeret eller har en målsætning om at ville den grønne omstilling. Vi vil købe flere lokale råvare efter sæson.

  • Vi handler så meget lokalt/dansk som muligt.
  • Vi samarbejder med lokale leverandører på f.eks. Nybro Frugtplantage hvor vi køber vores most. By Stokkebye hvor vi køber lokal vin. Kartofler, frugt og bær køber vi også lokalt når det er sæson.
  • Alle øl på kortet er fynske bl.a. Albani og Midtfyns Bryghus.
  • Sanitet og rengøring er absolut af høj prioritet og at det rengøres med miljørigtige/svanemærket rengøringsmidler.
  • Vores brevpapir og printerpapir er FSC og eller Svanemærket/Nordic Ecolabel
  • Vi renoverer vores møbler ved f.eks. ombetrækning af stole frem for at købe nye.

Mad & madspild

Vi vil fortsat reducere mængden af madspild og arbejde hen imod flere lokale og danske råvare.

  • Vi er bevidste om at ål er en truet art som vi skal passe på. Derfor får vi ål til vores populære Åleaftener fra Skovsted Ålefarm, som er registreret i Danmark under DK5224. Alle ål er SEG (Sustainable eel group) fanget glasål, og underlagt levnedsmiddelkontrollen. Skovsted Ålefarm deltager hvert år i de massive åle udsætninger i EU, og 40 – 50 % af de indkøbte glasål sættes ud i naturen igen. Dermed er vi med til at genopbygge bestanden af den europæiske ål i Danmark og EU.
  • Ved indkøb af fisk er vi opmærksom på, at de er MSC mærket.
  • Vi har fravalgt at sælge buffeter til selskaber, for at reducerer madspild, med undtagelse af morgenmadsbuffet og brunch.
  • Vi har alkoholfrie øl, vine og drinks på drinkskortet
  • At vand og softdrinks, som sodavand og lign. er 100% danske, ved at vores levering kommer fra Royal Unibrew som har bryggeri i henholdsvis Odense og Faxe.

Social bæredygtighed

Vi vil fortsat påtage os et ansvar for de mennesker der har det svært, ved at komme ind på arbejdsmarkedet. Her kan vi hjælpe med at få dem afklaret og få dem motiveret samt give dem selvtillid, enten i arbejdsprøvning eller som Flex-jobber.

  • Vi deltager i integrationsarbejde med udlændinge der lige er ankommet til Danmark, og vi overholder selvfølgelig reglerne for brug af udenlandsk arbejdskraft.
  • Vi har haft ansat flygtninge fra Ukraine henover sommeren.
  • Vi ansætter Flex-jobbere og elever pt. (januar 2023) har vi 2 flexjobbere, 1 kokkeelev, 1 tjenerelev samt 2 praktikanter
  • Vi har praktikanter og folk i arbejdsprøvning og afklaringsforløb.
  • Vi har taget udsatte ind på elev- og lærepladser.
  • Vi holder i samarbejde med Fyens Plæneservice et årligt julearrangement for unge i DUI-Leg og Virke, hvor vi holder en julefrokost for de unge der har det værst.

Transport & cykling

Vi vil være bedre til at synliggøre og opfordre gæsterne til, at benytte offentlig transport, da vi har en infrastruktur som gør, at alle kan komme til os uden bil.

  • Vi har busforbindelse lige til døren fra Odense.
  • Vi har 2 lade standere til biler til vores gæster.
  • Vi tilbyder opladning af batterier til cykler.

  • Vi har en lokal aftale med Fri Bikeshop om udlejning af el og alm. cykler.
  • Formidling i form af løbe-, vandrer- og cykelruter i området som udleveres i receptionen til gæsterne.

Biodiversitet

Vi vil i fremtiden have fokus på, at alt vores haveaffald så som grene m.m. bliver liggende på et område i haven til glæde for både insekter, fugle og dermed også vores gæster.

  • Lade det grønne haveaffald ligge til gavn for dyrelivet.
  • Lavet nye bede med blomster i haven til gavn for insekter

  • Etableret insekthotel i haven

Kommunikation

Vi vil arbejde intern såvel som ekstern med at styrke information om vores arbejde med bæredygtighed og dermed vores mål.

  • Deltager i partnerskaber og netværk om bæredygtighed.
  • Intern kommunikation om nye tiltag.
  • Interne læringsforløb om bæredygtighed.
  • Intern idékasse hvor medarbejderne kan komme med forslag til nye tiltag.

Sundhed

Vi vil i højere grad fortælle gæsterne om muligheden for fysiske aktiviteter såsom løbe- og cykelruter i området omkring kroen.

  • Vi har 1 Hjertestarter på kroen.
  • Vi tilbyder lejecykler til vores gæster.

  • Vi sælger ikke tobaksprodukter.

  • Hele hotellet er røgfrit indendørs.

  • Vi har en rygepavillon ved siden af kroen.

  • Al rygning for personalet skal ske i baggården.

  • Vi har skiftet vores gaskomfur til induktion hvilket har givet bedre inde- og arbejdsklima i køkkenet.

Samarbejde & Partnerskaber

Vi vil fortsat samarbejde med lokale foreninger og virksomheder om bæredygtige tiltag. Derudover vil vi deltage i netværk og kurser for fortsat at sikre en bæredygtig udvikling.

Samarbejde & Partnerskaber
  • Samarbejde med lokal forening DUI-Leg og Virke.
  • Give sponsorater til lokale foreninger.
  • Netværke og dele erfaring via kurser, samarbejdspartnere og kolleger fra branchen.